Bildesteiner og steinkors
Pappan och himmelriket: Informasjonen ved denne stenen sier at runene på baksiden av denne stenen forteller at Nicolaus fikk reist denne stenen etter faren Syhsa. Siden Nicolaus er et kristent navn, og en av figurene i tillegg har et kors i hånden, kan bildet være en visjon av farens inntreden i himmelen. (Runesten i Historiska museet, Stockholm. Uten år eller sted. 1000-tallet???)
Bildestener på Gotland
Bildesten fra Havor (Hablingbo) på Gotland. 400-550 e.Kr. Virvelhjulet er det vanligste motivet på de eldste bildestenene.
Historiska museet, Stockholm.
Bildesten fra Tängelgårda på Gotland. Nede til venstre er antakelig Odin som stjeler mjød av jotnen Suttung.
Historiska museet, Stockholm.
Bildesten fra Sanda på Gotland. Den ble brukt som gavl i en gravkiste. Øvre del av bildet kan vise et offer til Odin: En stående mann rekker et spyd til en sittende figur. Vandringsmennene i nedre del av bildet er sannsynligvis Odin, Tor og Frøy. Runeteksten lyder: «Rodvisl och Farbjörn och Gunbjörn.»
Uten år.
Historiska museet, Stockholm.
Bildestein (dog uten synlig bilde eller ornamentikk!) i nærheten av parkeringsplassen ved Gålrums gravfelt.
Bildesten (400-600 e.Kr.) funnet ved Havor (Hablingbo). Stenen står i Gotlands Museum i Visby.
Vi kjenner til ca. 400 bildestener. Man antar at alle er minnestener. De ble imidlertid nesten aldri plassert ved graver, men heller på steder mange kunne se dem: ved veier, broer etc. Gotland er faktisk unik i verdenssammenheng; det er her vi finner det største antallet bildestener.
Det er vanskelig å tolke bildestenene da de mangler forklarende tekst. Når de en sjelden gang er forsynt med runer, forteller disse som oftest kun hvem stenen er til minne om.
Bildesten murt inn i veggen i Tingstäde kirke.
Bildestein på Bungemuseet nordøst på Gotland, på vei 148 like før Fårösund.
Bildestein fra 1000-tallet i Sproge kirke på Gotland. Runeinnskriften forteller om mennene Gairvatr og Audvatr som har gjort «kummel» over sin mor, noe som antakelig betyr (?) at de har gravlagt moren i en steinrøys (?). Svenska Akademiens ordlista definerer ‘kummel’ som hög av stenar; gravröse.
Bildestein med runer. Öland i Sverige. Uten år. Nå i Historiska Museet i Stockholm.
«Ina fikk reist denne stein til minne om ektemannen Sveina.»
Fargeleggingen er moderne, et forsøk på å visualisere hvorledes steinen opprinnelig kan ha sett ut.
Hunningestenen
Sannsynligvis er Hunningestenen laget til minne om en mann som døde i strid. Muligens fører skipet ham til Valhall, hvor han møtes av en valkyrje med drikkehorn.
Hunningestenen har meg bekjent ikke fått noen sikker datering. 700-tallet e.Kr. nevnes. Opprinnelig var det fire stener som ble funnet ved gården Hunninge på Gotland. Dette er den best bevarte av stenene.
Bildesteiner (400-600 e.Kr.)
Spektakulær bildesten (400-600 e.Kr.) med virvelhjul, skip og tre. Sanda kyrka, Gotland.
Museet foreslår følgende tolkning av bildestenen: "I stenen mitt står ett världstråad på en linje. Det delar himlen från underjorden. Två motstående figurer föreställer till vänster soluppgång och till höger solnedgång. Överst strålar solen i zenit. Under världsträet seglar nattskeppet. Skeppet tar imot solen där den går ned och för sedan solen till den plats där den nästa dag skal stiga upp igen."
Soloppgang og solnedgang. Detalj av monumental bildesten. (400-600 e.Kr.)
Virvelhjul (400-600 e.Kr.). Et liknende virvelhjul finnes på en bildestein som er innmurt i ytterveggen til Bro kyrka. Hjulet er et solsymbol.
Livets tre. (400-600 e.Kr.)
Gravmonument (600-700 e.Kr.)
Gravmonument (600-700 e.Kr.) bestående av to stener med bilde av hesteliknende dyr, seilskip og rutemønster. Larsarve, Eskelhem (på vestsiden av Gotland, mellom Visby og Klintehamn).
Bildestein fra 700-tallet. Funnet ved Alskog på Gotland.
Bildesteinene ved Änge
Bildesteinene i Änge i Buttle. Den største av steinene er 3,7 meter lang, og med det er den Gotlands største bildestein.
Steinkors på Gotland
Kopi av et steinkors som ble ødelagt i 1912. Steinkorset ble laget i 1926.
Kors bak Dalhem kirke. Det står langs veien mot Hörsne, ca. 150 meter fra kirken.