Lokrume kyrka (Gotland)

Lokrume kirke ble innviet i 1277.
Seierskrusifikset i Lokrume kirke. Kristus har kongekrone, åpne øyne og parallelle bein. Han har ikke noe lansesår. Dateringen av krusifikset varierer. Noen har 1100-tallet, mens Lagerlöf og Svahnström har «omkring 1200». På et senere tidspunkt kom korsringen for å tilpasse krusifikset til triumfbuen.
Se flere krusifikser på Gotland her!
Se et utvalg krusifikser fra hele verden her!
Triumfbuen i Lokrume kirke. Rankeornamentene og kvadermalingen (maling som imiterer kvadersteiner) er fra ca. 1250, ifølge Lagerlöf og Svahnström.
Prekestolen fra andre halvdel av 1600-tallet skal tidligere ha stått i midtgangen.
Døpefonten fra 1100-tallet er laget av stenmesteren Majestatis. Navnet Majestatis skal denne stenmesteren ha fått etter sine majestetiske Kristus-bilder. På hver sin side av Majestas Domini er det scener fra Jesu barndom.
Døpefonter av Majestatis (1100-tallet) finner du i følgende kirker på Gotland: Ekeby, Gerum, Lokrume.
Se flere bilder av middelalderske døpefonter på Gotland
Delvis ødelagt vannkaster (gargoyle) som viser en mann med korslagte ben og fallos i hånden. Det var fire vannkastere på Lokrume-tårnet.
Portal Lokrume kirke.
Se bilder av portaler på Gotland
Se bilder av portaler fra mange land
Korbenkens gavl. Utskjæringene er fra 1200-tallet, mens resten av benken er fra 1600-tallet.
Detalj av altertavlen som ble laget i 1707. Sitatet på sarkofagen Jesus sitter på, er fra Hebreerbrevet 10,14: «For med et eneste offer har han for alltid gjort dem som helliges, fullkomne.»
Se flere fremstillinger av motivet smertemannen her
Lauks i Lokrume
Gården Lauks i Lokrume ble på 1300- og 1400-tallet eid av dommerslekten Lauk. Pakkhuset på bildet er fra 1300-tallet, fra tiden da landsdommer Gervid Lauk bodde her. Første etasje ble brukt som lager; andre etasje ble sannsynligvis brukt som bolig. Rester etter et toalett er funnet, men ikke noe ildsted.
Gervid Lauk ble begravet i Lokrume kirke i 1380.