Skipssetninger på Gotland

På Gotland finnes det 350 skipssetninger. De mest kjente er ved Gnisvärd i Tofta, Rannarve i Klinte, Domarlunden i Lärbro og Gålrum i Alskog.

Tjelvars grav

Tjelvars grav på Gotland

Tjelvars grav på Gotland. Ifølge Gutasagan var det Tjelvar som oppdaget Gotland. Han levde en eller annen gang mellom år 1100 og 500 f.Kr. Han skal ha blitt begravet i denne skipssetningen, som er 18 meter lang og fem meter bred. Under restaurering i 1938 fant man en liten kiste av steinheller med brente ben.

 

Tjelvars grav på Gotland

Tjelvars grav ligger mellom Boge og Gothem. Det er skiltet avkjøring fra länsväg 146. Først kommer du til to fornborger (‘bygdeborger’ på norsk). Så fortsetter du innover skogsveien noen hundre meter til en parkeringsplass. De siste meterne må du gå.

Gannarve skipssetning ved Fröjel

Gannarve skipssetning med utsikt mot Karlsøyene

Det er et stort antall graver i form av skip på Gotland. De stammer fra 1100–500 f.Kr. (yngre bronsealder). Fra Gannarve er det en fantastisk utsikt mot Karlsøyene.

 

Gannarve skipssetning nær Fröjel kirke

Skipssetningen ved Gannarve ligger rett ved veien, ca. 1,4 kilometer fra Fröjel kirke.

 

Gannarve skipssetning ved Fröjel

Tistel ved Gannarve skipssetning.

 

Albertus Pictor Kalkmalerier Døpefonter Gotland Krusifikser Maria Runesteiner Dødsdansen Gravgaver Gravminner med dødningehoder Skipssetninger på Gotland De 14 nødhjelperne