Würzburg (Tyskland)

Gravminnet til Sebastian Echter von Mespelbrunn i domkirken i Würzburg, ferdigstilt i 1577

Gravminnet til Sebastian Echter von Mespelbrunn i domkirken i Würzburg, ferdigstilt i 1577. Det er beskrevet her: http://www.welt-der-wappen.de/Heraldik/Galerien/galerie125.htm

Teksten i midtfeltet lyder: "IVLIVS EP(ISCO)P(V)S ET DVX FRANCIAE CARISSIMO FRATRI SVO SEBASTIANO ECHTERO A MESPELBRON(N) VTRIVSQV(E) IVRIS DOCTORI POSVIT VT TIBI CARE MEVM FRATER TESTABOR AMOREM QVI RAPERIS FATVM IVNIOR ANTE MEVM HOC TVA COMPONAM QVOD NVNC LICET OSSA SEPVLCRO PERPETVAS ANIMO CONSTITVAMQ(VE) PRECES MORTE TVA DOLVI LACRYMAS FVDERE PARENTES TV SAPIENS DOCTVS RELLIGIOSVS ERAS SPES ERAT AVXILIO MIHI TE SED VANA FVTVRVM IMPERY DVM ME SARCINA BINA PREMIT O VTINAM PARITER POSSIS VT VIVERE MECVM TEMPRORA SINT VITAE DIMIDIATA MEAE"

 

Skulptur av en skøyeraktig barn med artig hodeplagg

Skulptur av en skøyeraktig barn med artig hodeplagg (tysk: Dreispitz). Ca 1765-68, nå i Museum für Franken i Würzburg. Dreispitz refererer til en type hatt som har tre kanter (spisser). Dreispitz var populær i Europa på 1700- og 1800-tallet, spesielt i Tyskland, Østerrike og Sveits. Den var særlig assosiert med hoffkulturen og ble ofte brukt som en del av uniformen til militære offiserer eller som en del av klesdrakten til adelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodeskaller på gravminne i Marienkapelle i Würzburg.

Detalj av gravminne i Marienkapelle i Würzburg fra begynnelsen av 1700-tallet.

 

 

Dødninghode Würzburg

Det er rikelig med dødninghoder på Schönbornkapelle (påbegynt i 1721), som som er tilknyttet St. Kilian-domkirken i Würzburg (det nordlige tverrskipet).

Les mer på Wikipedia …

 

 

 

Dødninghode, hodeskalle, dødningskalle eller skjeletthode?

  • Dødninghode (og dødningskalle) brukes som oftest om en visuell fremstilling av en hodeskalle.
  • Hodeskalle kan være et kranium av et menneske eller et dyr.
  • Skjeletthode ser mest ut til å være i bruk i kommersielle sammenhenger
  • Dödskalle er det svenske ordet for dødninghode. Wikipedias definisjon lyder slik: «Dödskallen är en symbol bestående av ett kranium, oftast ett mänskligt. Det vanligaste sättet att använda dödskallen är som en symbol för död eller dödlighet. Dödskallen är en av de ting som ingår i en "carput mortuum" som används inom frimureriet.»
  • Kranium er det anatomiske uttrykket.

 

 

Bamberg Lübeck Napoli New York Praha Ravenna Regensburg Rothenburg Trier Trondheim Würzburg

 

 

 

 

Til toppen av siden