Barlingbo kyrka (Gotland)
Barlingbo kyrka (Gotland) ble bygd på 1200-tallet. Tårnet sto ferdig i 1280. Under gulvet har man funnet grunnmuren til en romansk stenkirke fra 1059.
Legg merke til skipets portal, som er for stor.
Døpefonten i Barlingbo
Døpefonten (ca. 1150-1170) kan muligens opprinnelig ha stått i St. Olofs kirke i Visby.
Det var vanskelig å få gode bilder av døpefonten da jeg var der, men dette er motivene: Den korsfestede Kristus med horisontalt utstrakte armer og eiendommelig oppovervendte fingre, kroppen har en elegant schwung (motsatt s), føttene parallelle, hvilende på en konsollplate. Dessuten: ørn, bebudelsesengel, løve, jomfru Maria, okse, Anna og Joakim (jomfru Marias foreldre) som omfavner hverandre og en engel med bok. På skaftet: et fuglehode, menneskehode med langt hår, monster, to dyrehoder som biter hverandre i kjeften. Ifølge Roosval er døpefonten i Barlingbo laget ca 1150–1170 av en engelsk-gotlandsk steinhuggerskole.
Se flere døpefonter på Gotland her!
Døpefonten og glassmaleriene i Barlingbo kirke regnes blant Sveriges fineste kunstskatter.
De fire evangelistenes navn er risset inn med runer i døpefonten.
Den korsfestede Kristus med oppovervendte hender og parallelle ben. Detalj av døpefont i Barlingbo kirke på Gotland. Slutten av 1100-tallet.
Anna og Joakim, jomfru Marias mor og far. Anna kalles også Anna selv tredje (ty. Anna selbdritt). Selbdritt er et gammelt uttrykk som betyr noe i retning av ‘en del av en gruppe på tre’. Anna ble som oftest fremstilt sammen med jomfru Maria og Jesus-barnet.
Okse med vinger, evangelistsymbolet for Lukas.
Tegning av oksen som holder en bok. Til høyre: Anna og Joakim.
Hode på skaftet av døpefonten.
Glassmalerier
Glassmalerier i koret. Det finnes eldre og mer interessante glassmalerier i de andre vinduene. Har dessverre ikke bilder av disse.
Krusifikset
Krusifikset i Barlingbo kirke er fra 1200-tallet. Carl R. af Ugglas har ca. 1240 som tilblivelsesår og mener at det er laget av «Tingstäde-mästaren» (Kyrkor i Endre ting), som også laget det forgylte krusifikset i Eskelhem kirke. Krusifikset i Barlingbo er «Mästarens förnämsta krucifix» (Roosval og Söderberg i Sveriges kyrkor: Gotland, Hejde setting, 1942).
Se flere krusifikser på Gotland her!
Ringkors på Gotland
Ringkors finner du i følgende kirker på Gotland: Alva, Ardre, Barlingbo, Björke (men korset som henger i triumfbuen er uten ring), Burs, Bäl, Eskelhem, Etelhem, Fide, Fröjel, Halla, Hamra, Hejnum, Klinte, Lau, Lokrume, När, Rone, Rute, Sanda, Sundre, Stånga , Öja
Koret
Koret - eller «sångrummet», som det ble kalt før i tiden – har unike kalkmalerier av seks helgener. De ble laget på 1300-tallet.
Kalkmaleri i den store nisjen i korets søndre vegg. Maleriet finnes ikke på bildet av denne nisjen i Efraim Lundmark: Kyrkor i Endre ting (1931), så det må ha kommet frem ved en senere restaurering, kanskje den i 1948?
Takmaleri i Barlingbo kirke. Til venstre ser du litt av krusifikset.
Ca 115 gotlandske kirkedører med smijernsdekorasjoner er kjent (fra midten av 1100-tallet til midten av 1300-tallet).
Efraim Lundmark: Kyrkor i Endre ting (1931). Inneholder beskrivelser av kirkene i Hejdeby, Endre, Ekeby, Barlingbo.
Kilder om Gotland
Eva Sjöstrand, Christer Jonson, Bengt af Geijerstam: Änglar & drakar. Gotlands medeltida kyrkor.
Anders Andrén: Det medeltida Gotland - en arkeologisk guidebok
Gotländsk Arkiv 2010 (Red. Ann-Marie Pettersson)
Sveriges kyrkor. En rekke fritt tilgjengelige digitaliserte utgivelser fra Samla – Riksantikvarieämbetets publikationer
Johnny Roosval og Erland Lagerlöf: Kyrkor på Gotland (Östergarn, Gammelgarn och Ardre samt Gunfiauns Kapell (PDF av boken i serien Sveriges kyrkor)
Lagerlöf, Erland. / Svahnström, Gunnar. Gotlands kyrkor.
Lagerlöf, Erland: Garde kyrka
En del av informasjonen om middelalderkirkene på Gotland er hentet fra informasjonsbrosjyrene som er til salgs i kirkene.
Gammelgarn - kyrka och bygd (Vägledning til Gotlands kyrkor 10. Skrevet av Torsten Svensson, Richard Wottle, Björn Håkansson, Evert Melefors, Charlotte Hedenstierna-Jonson)