Ganthem kyrka (Gotland)

Krusifikset i Ganthem kirke er fra 1200-tallet. Føttene er spikret til korset på en noe uvanlig måte: med en spiker mellom føttene.

 

Tjuvmjölkerskan

Tjuvmjölkerskan er et motiv som går igjen i mange middelalderkirker på Gotland. I Ganthem finnes motivet i en tre meter lang serie med bilder. Det er pasjonsmesteren som står bak, og man antar at det stammer fra ca. 1450.

Motivet er malt i langhusets nordvestre hjørne. Bildet ble etter overkalking tatt frem igjen i 1881, men overkalket på nytt. Først i 1967 ble det synlig igjen.

Inngangen til helvete hadde ofte form av et gapende monster i middelalderen.

Kirker på Gotland med kalkmalerier av «tjuvmjölkerskan»

I følgende kirker på Gotland finnes kalkmalerier av «tjuvmjölkerskan»: Bäl, Endre, Ganthem, Norrlanda, Näs, Sanda, Silte, Öja. Verkstedet som kalles «Passionsmästaren» står sannsynligvis bak alle tyvmelkerbildene unntatt de i Öja, Silte og (muligens). Pasjonsmesteren var virksom i andre halvdel av 1400-tallet.

Kalkmaleriene av «tjuvmjölkerskan» i Alskog og Vamlingbo er gått tapt.

Det finnes liknende melketyvbilder i Uppland, Södermanland og Skåne. I Norden finnes det kun ett bilde av en mann som tyvmelker, og det er fra Danmark.

 

Helvetes port har form av et uhyre som likner på en elefant med museører.

 

Ganthem kyrka (Gotland)

Se bilder av kalkmalerier fra middelalderen her!

 

 

Ganthem kyrka (Gotland)

Om dette relieffet på ytterveggen skal forestille byggmesteren eller St. Jakob strides de lærde.

 

 

Gotland Gotlands Museum Anga kyrka Barlingbo kyrka Björke kyrka Boge kyrka Dalhem kyrka Eke kyrka Ekeby kyrka Fardhem kyrka Fide kyrka Fole kyrka Follingbo kyrka Ganthem kyrka Garde kyrka Gerum kyrka Gothem kyrka Grötlingbo kyrka Gunnfjauns kapell Hablingbo kyrka Halla kyrka Hamra kyrka Hejdeby kyrka Hemse kyrka Källunge kyrka Lau kyrka Lojsta kyrka Lokrume kyrka Lye kyrka Lärbro kyrka Martebo kyrka Mästerby kyrka Norrlanda kyrka Näs kyrka Othem kyrka Roma Rone kyrka Rute kyrka Sundre kyrka & kastal Vallstena kyrka Vamlingbo kyrka Vänge kyrka Västergarn kyrka Västerhejde kyrka Öja kyrka Sankta Karins kirkeruin Portaler Rauker Kastaler Døpefonter Tjuvmjölkerskan