Skulpturer av Olav den hellige

Olav den hellige (død 29. juli 1030 på Stiklestad) ble erklært som helgen av biskop Grimkjell 3. august ca. 1031. Det finnes enormt mange helgenfremstillinger av Olav. Etter jomfru Maria er Olav den mest avbildete helgenen i nordisk middelalderkunst. På Gotland finnes det mange skulpturer av Olav, se f.eks. Guldrupe kirke.

De eldste helgenskulpturene fremstiller Olav som en konge sittende på en tronstol, ofte med øks i den ene hånden og et rikseple i den andre. I senere fremstillinger dukker det opp et uhyre under føttene hans, en såkalt «underligger». Underliggeren har form som en drage med mannsansikt. Dette er det mest gåtefulle trekket ved middelalderens fremstillinger av helgenkongen. Harry Fett mente at dragen med menneskehode som Olav tråkker på, er Olavs egen indre demon som han prøver å undertrykke. Per G. Norseng mente at underliggeren kan være symbolet på de onde maktene Olav overvant.

 

Skulptur fra 1200-tallet som fremstiller Olav den hellige i Guldrupe kirke på Gotland.

 

Skulptur av Olav den hellige Tofta kirke på Gotland.

 

 

 

Olav den hellige fremstilt på et glassmaleri i Gerum kirke på Gotland.

 

Temasider på Gravgaver.no

Abraham og Isak Adam og Eva Albertus Pictor Anna Selvtredje Dødsdansen Døpefonter Gotland Glassmalerier Gravgaver Gravminner med dødningehoder Gålrums gravfelt Helvetesmonster Kalkmalerier Krusifikser Løven Maria Den ammende Maria Martin av Tours Runesteiner Olav den hellige Skipssetninger på Gotland De 14 nødhjelperne Erkebispegården museum

 

Til toppen av siden