Endre kyrka (Gotland)
Sørsiden av Endre kirke på Gotland.
Skipet er kvadratisk og har fire hvelv, som holdes oppe av en søyle.
Triumfkrusifikset i Endre kirke fra tidlig 1200-tall.
Tidligere hadde kirken mellom tårnet og skipet et bønnekammer med hagioskop der folk som av en eller annen grunn ikke hadde rett til å delta i gudstjenesten, kunne følge med. Eksempel på et slikt hagioskop kan du se i Bro kirke.
Krusifikset i Endre kirke er fra tidlig 1200-tall.
I triumfbuen henger «ett märkligt krucifix» (Svahnström). Det ble restaurert i 1957.
Portal og fasade Endre kirke på Gotland. Den gjenmurte portalen nederst til venstre stammer fra den romanske 1100-tallskirken.
Detalj av sørportalen. Legg merke til rundbuene, som stammer fra den første kirken fra slutten av 1100-tallet. De ble gjenbrukt hulter til bulter i den «nye» kirken.
Rundbuene viser at den første kirken var prydet av en rundbuefrise og relieffer som var innmurt i fasaden, se fabelvesenet øverst til venstre.
Ikoniske kirker på Gotland
De såkalte ikoniske kirkene på Gotland hadde relieff-friser oppunder taket på fasadenes utside. Disse kalles rundbuefriser. Ingen av disse er fullstendig bevart slik de opprinnelig sto, men relieffene er bygget inn i fasadene på de ombygde kirkene.
Bro kirke, Endre kirke, Grötlingbo kirke, Hablingbo kirke, Hejnum kirke, Roma kirke, Vamlingbo kirke, Vänge kirke, Väte kirke
Glassmalerier
Noen av glassmaleriene stammer fra korets byggetid (midten av 1200-tallet). På dette bildet gjelder det de to øverste på midtraden (Kristus som verdensdommer, himmelferden) samt de to nederste til høyre (inntoget i Jerusalem, Jesus døpes).
Kalkmalerier
Djevelen («päuken») hjelper en kvinne med å stjele melk fra naboens ku. Kalkmaleriet befinner seg på en søyle i langhusets vestre del.
Bildet ble overkalket og først synlig igjen under restaureringen i 1915-1916.
Tyvmelkersken i Endre kirke har bare én scene; de andre har aldri eksistert eller så er de forsvunnet i tidens gang.
Kirker på Gotland med kalkmalerier av tjuvmjölkerskan
I følgende kirker på Gotland finnes kalkmalerier av «tjuvmjölkerskan»: Bäl, Endre, Ganthem, Norrlanda, Näs, Sanda, Silte, Öja. Verkstedet som kalles «Passionsmästaren» står sannsynligvis bak alle tyvmelkerbildene unntatt de i Öja, Silte – og muligens Sanda. Pasjonsmesteren var virksom i andre halvdel av 1400-tallet.
Kalkmaleriene av «tjuvmjölkerskan» i Alskog og Vamlingbo er gått tapt, men biskop Jöran Wallin har beskrevet kalkmaleriene i Alskog kirke.
Det finnes liknende melketyvbilder i Uppland, Södermanland og Skåne. I Norden finnes det kun ett bilde av en mann som tyvmelker, og det er fra Danmark. I Norge finnes et eksempel i Enebakk kirke.
Innvielseskors med en mystisk hånd.
Detalj av pasjonsfrisen i Endre kirke. Laget av den såkalte pasjonsmesteren.
Pasjonsfriser i kirker på Gotland
Kristus på korset. Pasjonsfrise i Endre kirke.
Se bilder av kalkmalerier fra middelalderen her!
Alterskap
Alterskapet er fra slutten av 1300-tallet.
Midtpartiet (corpus) av alterskapet har en kalvariegruppe med to apostler på hver side
Efraim Lundmark: Kyrkor i Endre ting (1931). Inneholder beskrivelser av kirkene i Hejdeby, Endre, Ekeby, Barlingbo.