Roser og andre blomster i Visby (Gotland)

Rosefamilien (Rosaceae) omfatter planter som roser, epler, pærer, kirsebær, jordbær og mange andre frukttrær og busker. Visby er kjent for sine roser, som du finner ved nesten alle de sjarmerende småhusene innenfor ringmuren. Det finnes også utalle roser i Visbys botaniske hage, både gamle sorter (som lukter vidunderlig) og de såkalte «rabattrosor», det vil si roser som egner seg til smale blomsterbed

 

Røde roser på Villa Fridhem utenfor Visby

Røde roser på Villa Fridhem. Villaen ligger i Västerhejde sogn, nær Högklint på Gotland, omtrent seks kilometer sør for Visby. Den ble bygd på 1860-tallet som sommerresidens for den svenske prinsessen Eugénie, datter av Oscar I. Fra begynnelsen av 1860-tallet og fremover bodde hun om sommeren på Villa Fridhem. Nå blir villaen brukt som hotell.

 

Rosa roser i Visby

Rosa roser i Visby.

 

Rose

Rose i Botanisk hage i Visby. I fylte roser er pollenbladene omdannet til kronblad.

Hageroser brukes ofte som en samlebetegnelse for alle typer roser som ikke er ville. De er forbedrede sorter som brukes som prydplanter.

Bedroser (sv. «rabattrosor») er lavtvoksende roser, vanligvis med store blomster. I den botaniske hagen i Visby er det mange bedroser i den terrasseoppbygde roseavdelingen. Alle hageroser er kultiverte varianter; det vil si at de ikke er rene arter.

Buskroser: Hardføre roser som kan vokse til store busker. Kompleks art med stor variasjon i utseende og blomstring. Inkluderer for eksempel rynkerose (sv. «vresros»), som er blant de mest invasive artene i Europa.

Remontanter (remonterende roser): Rosevarianter som blomstrer om og om igjen i løpet av sesongen, ofte fra tidlig sommer til sen høst. Remontanter er et uttrykk som vanligvis brukes om roser.

Klatreroser er roser som gjerne klatrer på for eksempel espalierer og husvegger. Noen klatreroser kan også brukes som bunndekkende planter.

Stokkroser (Alcea) hører til kattostfamilien

Stokkroser

Stokkroser er ikke roser.

 

 

stokkrose i Visby

Knallrød stokkrose i Visby.

 

Stokkroseknopp

Stokkroseknopp.

 

Stokkrose i Visby

Stokkrose i Visby. Stokkroser er pene, men navnet er misvisende. Selv om både stokkroser og roser er populære hageblomster, er de botanisk sett forskjellige: Stokkroser er ikke roser. Stokkroser (Alcea) tilhører slett ikke ikke rosefamilien (Rosaceae). De tilhører i stedet kattostfamilien (Malvaceae). Bomull, stokkrose, kattost, hibiskus og poppelrose er eksempler på planter som hører til kattostfamilien.

 

Stokkrose.

 

Roser og andre blomster i Visby og på resten av Gotland

Botanisk hage i Visby

Botanisk hage i Visby.

 

Eryngium x zabelii 'Big Blue' (no. hybridstikle, sv. praktmartorn) i Visbys botaniske hage

Eryngium x zabelii 'Big Blue' (no. hybridstikle (?), sv. praktmartorn) i Visbys botaniske hage.

 

blomst i ruin

De er fascinerende, blomstene som presser seg opp gjennom sprekker i Visbys kirkeruiner og ringmuren rundt byen.

 

Roser i Visby.

 

Galge fra middelalderen i Visby

Middelaldergalgen i Visby ligger utenfor bymuren. Dette er den eneste bevarte galgen i Norden fra middelalderen. Søylene er fra 1200-tallet, resten av murverket fra 1700-tallet.

 

roser

Det vrimler av slike roser utenfor de gamle husene i Visby.

 

Drotten kyrka, Visby

Rosebed foran Drotten kirke, en av Visbys mange kirkeruiner fra middelalderen.

 

Bie.

 

eng

Plante på en eng nær Roma kloster.

 

Filtkongslys

Filtkongslys (?) i åkerkanten ved Akebäck kirke ved Gålrum gravfelt.

 

Filtkongslys

Filtkongslys (Verbascum thapsus) i åkerkanten ved Akebäck kirke

Noen viktige årstall i Gotlands historie

400-600: Mange bevarte bildestener, se Gotlands Museum

1100-tallet, medio: Gotland tilhører Linköpings stift

1347-50: Svartedauden

1361: Danskekongen Valdemar Atterdag erobrer Gotland. Ca. 2000 bønder blir massakrert utenfor ringmuren.

1530: Gotland kommer under Danmarks styre

1645: Sverige overtar kontrollen ved freden i Brömsebro

1805: Ruinene i Visby blir fredet

1875: Per Arvid Säve grunnlegger Gotlands Fornsal (nå en del av Gotlands Museum)

1900 ca.: Profesjonelle arkeologer, arkitekturhistorikere og kunsthistorikere

 

Les mer

Institutt for biovitenskap (UiO): Om roser

Moseplassens anbefalte nettbutikker for kjøp av frø

 

 

Gotland Gotlands Museum Akebäck kyrka Ala kyrka Alskog kyrka Alva kyrka Anga kyrka Ardre kyrka Bara ruin Barlingbo kyrka Björke kyrka Boge kyrka Bunge kyrka Burs kyrka Buttle kyrka Bäl kyrka Dalhem kyrka Eke kyrka Ekeby kyrka Eksta kyrka Elinghems ödekyrka Endre kyrka Eskelhems kyrka Etelhem kyrka Fardhem kyrka Fide kyrka Fleringe kyrka Fole kyrka Follingbo kyrka Fröjel kyrka Gammelgarn kyrka Ganns ödekyrka Ganthem kyrka Garde kyrka Gerum kyrka Gothem kyrka Grötlingbo kyrka Guldrupe kyrka Gunnfjauns kapell Hablingbo kyrka Hall kyrka Halla kyrka Hamra kyrka Havdhem kyrka Hejdeby kyrka Hejnum kyrka Hejde kyrka Hemse kyrka Hörsne kyrka Klinte kyrka Kräklingbo kyrka Källunge kyrka Lau kyrka Levide kyrka Linde kyrka Lojsta kyrka Lokrume kyrka Lye kyrka Lummelunda kyrka Lärbro kyrka Martebo kyrka Mästerby kyrka Norrlanda kyrka När kyrka Näs kyrka Othem kyrka Roma Rone kyrka Rute kyrka Sanda kyrka Silte kyrka Sjonhem kyrka Sproge kyrka Stenkumla kyrka Stenkyrka kyrka Stånga kyrka Sundre kyrka & kastal Tingstäde kyrka Tofta kyrka Träkumla kyrka Vall kyrka Vallstena kyrka Vamlingbo kyrka Viklau kyrka Vänge kyrka Väskinde kyrka Västergarn kyrka Västerhejde kyrka Väte kyrka Öja kyrka Östergarn kyrka Sankta Karins kirkeruin Portaler Rauker Gålrums gravfält Torsburgen Kastaler Døpefonter Tjuvmjölkerskan

 

 

Til toppen av siden