Dalhem kyrka
Dalhem kirke sett fra korset bak kirken.
En drage spiser et menneske på tårnportalen fra (ca.) 1100-tallet.
Syndige mennesker på portalen. Til og med en saftig bajs er det blitt plass til.
Kapitelfrise.
Sjeleveiing i Dalhem kirke. Maleriet er opprinnelig fra 1300-tallet, men ble dessverre en del av «forbedringene» kunstneren Axel Herman Hägg gjorde da han ble sluppet løs med penselen i kirken.
Se bilder av kalkmalerier fra middelalderen her!
Motivet sjeleveiing på Gotland
Silte kirke (altertavlen)
Interiøret i Dalhem kirke er preget av dekorasjonene Axel Herman Hägg gjorde på begynnelsen av 1900-tallet. De har kulturhistorisk verdi, men det kan være en påkjenning for middelalderinteresserte å gå rundt i kirken blant disse.
Axel Herman Hägg (1835-1921) dekorerte store deler av Dalhem kirke.
Døpefonten i Dalhem kirke er en såkalt paradisfont, en type som ble produsert på Gotland ca. 1250–1350. De kjennetegnes av «langsmale konvekse felt som på paradisvaser eller kamskjell» (Mona Bramer Solhaug: Middelalderens døpefonter i Norge).
Paradisfonter på Gotland
Paradisfonter finner du i Akebäck kirke, Dalhem kirke, Hejdeby kirke, Martebo kirke, Hall kirke, Vallstena kirke, Visby domkirke.
Se flere døpefonter på Gotland her!
Kors bak Dalhem kirke. Det står langs veien mot Hörsne, ca. 150 meter fra kirken.
Faksimile fra Hans N. Strelows Cronica Guthilandorum: Den Guthilandiske Croncia, s. 4.
Det flotte tårnet.
Kilder om Gotland
Eva Sjöstrand, Christer Jonson, Bengt af Geijerstam: Änglar & drakar. Gotlands medeltida kyrkor.
Anders Andrén: Det medeltida Gotland - en arkeologisk guidebok
Gotländsk Arkiv 2010 (Red. Ann-Marie Pettersson)
Sveriges kyrkor. En rekke fritt tilgjengelige digitaliserte utgivelser fra Samla – Riksantikvarieämbetets publikationer
Johnny Roosval og Erland Lagerlöf: Kyrkor på Gotland (Östergarn, Gammelgarn och Ardre samt Gunfiauns Kapell (PDF av boken i serien Sveriges kyrkor)
Lagerlöf, Erland. / Svahnström, Gunnar. Gotlands kyrkor.
Lagerlöf, Erland: Garde kyrka
En del av informasjonen om middelalderkirkene på Gotland er hentet fra informasjonsbrosjyrene som er til salgs i kirkene.
Gammelgarn - kyrka och bygd (Vägledning til Gotlands kyrkor 10. Skrevet av Torsten Svensson, Richard Wottle, Björn Håkansson, Evert Melefors, Charlotte Hedenstierna-Jonson)
Den sjette stenmesteren: Globus
I tillegg til de mer kjente stenmesterene på 1100-tallets Gotland (Hegwaldr, Byzantios, Semibyzantios, Majestatis, Sighrafr), nevner Johnny Roosval stenmesteren Globus (et fiktivt navn), som først og fremst er kjent for kapiteler i Ala, Alskog, Ardre, Dalhem, Lau, samt et i Gotlands Fornsal. Ifølge Roosval, er disse kapitelene det tydeligste tegnet på hans eksisten. Vi vet ikke, fortsatt ifølge Roosval, om han var en «mångsidig stenmästare, som svarade för hela kyrkor med både mur och stenskulptur, eller om han var en gesäll med kapitäl till specialitet».