Lübeck
Nådestolen: Den lidende Gud Fader viser de troende sin døde sønn, som han ofret for menneskehetens frelse og forløsning. Muligens laget av Benedikt Dreyer ca 1490. Eik. Fra Heiligen-Geist-Hospital i Lübeck, nå i St. Annen-Museum i Lübeck.
Detalj av alterskap. Motivet skal være inspirert av mystikken på 1300-tallet. Kristus blir korsfestet av dydene Caritas (kjærlighet), Oboedienta (lydighet), Patienta (tålmodighet) og Humilitas (ydmykhet), personifisert av fire jomfruer, som er en del av Kristus. Gjennom dem er han i stand til å akseptere lidelsen han utsettes for. Har stått Lübeck-domkirkens Warendorpkapell, laget i andre halvdel av 1300-tallet. Nå i St. Annen-Museum i Lübeck.
Forestillingen om dydene som korsfester Jesus finnes indirekte i krusifikset fra 1100-tallet i Stenkumla kirke på Gotland.
Alterskap som har stått Warendorpkapellet i Lübeck domkirke. Laget i andre halvdel av 1300-tallet. Nå i St. Annen-Museum i Lübeck.
Holstentor byport ble oppført 1464–1478. Lübeck er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.
Nytt og gammelt, side ved side.
Gravsteinen til August Meier (død 1676) i Domkirken.
Se flere gravminner fra 1600-tallet her!
Gravminnet til Gotthard Kerkring fra ca. 1705 i Marienkirche (aka St.-Marien-Kirche) i Lübeck.
Gravminnet til Hermann Quastenborch (død 1568) i Lübeck domkirke. Til høyre ser du fragmenter av kalkmalerier.
Gravstein fra ca 1559 som ble gjenbrukt et halvt århundre senere til Richard Blanckenheim (1633). Lübeck domkirke.
Tekst kommer senere …
Tekst kommer senere …
Tekst kommer senere …
Tekst kommer senere …
Døpefont.
Tekst kommer senere …
Tekst kommer senere …
Gravstein (1312) for Katharina Strobuk. Opprinnelig i Katharinakirken i Lübeck, nå i St. Annen-Museum i Lübeck. Kalkstein fra Gotland.
Gravstein (1332) for Adelheid von Schepenstede. Opprinnelig i Katharinakirken i Lübeck, nå i St. Annen-Museum i Lübeck. Kalkstein fra Gotland.
Tekst kommer senere …
Gravminne med dødningehode.
Tekst kommer senere …
Det 17 meter høye triumfkrusifikset (1477) i Lübeck domkirke er laget av Bernt Notke, som også virket i Stockholm samtidig med Albertus Pictor. Notke er også kjent for sine versjoner av dødsdansen i henholdsvis Lübeck (1463) og Tallinn.
Engel på undersiden av triumfkrusifikset i domkirken.
Tekst kommer senere …
Tekst kommer senere …
Dobbeltsidig madonna.
Krusifiks
Kapitel fra Marienkirche i Lübeck, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget av kalkstein fra Gotland på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.
Hjørne av kapitel som viser en mann som bærer (kirken?). Kalkstein fra Gotland eller Lübeck, opprinnelsessted ukjent, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.
Den korsfestede Kristus på kapitel, opprinnelsessted ukjent, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.
Merkelig kalvbeint kjempe på hjørnet av et kapitel, opprinnelsessted ukjent, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.
Tekst kommer senere …
Detalj av maleri på et skap av eik. Fra Katharinakirken i Lübeck ca. 1480. Laget av en av Hermen Rodes elever. Abraham og Isak. Nå i St. Annen-Museum i Lübeck.