Lübeck

Nådestolen: Den lidende Gud Fader viser de troende sin døde sønn, som han ofret for menneskehetens frelse og forløsning. Muligens laget av Benedikt Dreyer ca 1490. Eik. Fra Heiligen-Geist-Hospital i Lübeck, nå i St. Annen-Museum i Lübeck.

 

Altertavle Lübeck: Kristus blir korsfestet av dydene Caritas (kjærlighet), Oboedienta (lydighet), Patienta (tålmodighet) og Humilitas (ydmykhet), personifisert av fire jomfruer, som er en del av Kristus.

Detalj av alterskap. Motivet skal være inspirert av mystikken på 1300-tallet. Kristus blir korsfestet av dydene Caritas (kjærlighet), Oboedienta (lydighet), Patienta (tålmodighet) og Humilitas (ydmykhet), personifisert av fire jomfruer, som er en del av Kristus. Gjennom dem er han i stand til å akseptere lidelsen han utsettes for. Har stått Lübeck-domkirkens Warendorpkapell, laget i andre halvdel av 1300-tallet. Nå i St. Annen-Museum i Lübeck.

Forestillingen om dydene som korsfester Jesus finnes indirekte i krusifikset fra 1100-tallet i Stenkumla kirke på Gotland.

 

Alterskap som har stått Warendorpkapellet i Lübeck domkirke. Laget i andre halvdel av 1300-tallet. Nå i St. Annen-Museum i Lübeck.

 

Holstentor Lübeck

Holstentor byport ble oppført 1464–1478. Lübeck er innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

 

Nytt og gammelt, side ved side.

 

Gravsteinen til August Meier (død 1676) i Domkirken.

Se flere gravminner fra 1600-tallet her!

 

 

Gravminnet til Gotthard Kerkring fra ca. 1705 i Marienkirche (aka St.-Marien-Kirche) i Lübeck.

 

Gravminner med dødningehoder Gravminner 1000-tallet Gravminner 1100-tallet Gravminner 1200-tallet Gravminner 1300-tallet Gravminner 1400-tallet Gravminner 1500-tallet Gravminner 1600-tallet Gravminner 1700-tallet Gravminner 1800-tallet Istrehågan gravfelt Skipssetninger på Gotland

 

 

Gravminnet til Hermann Quastenborch (død 1568) i Lübeck domkirke. Til høyre ser du fragmenter av kalkmalerier.

 

Gravstein 1599/1633 Lübeck katedral

Gravstein fra ca 1559 som ble gjenbrukt et halvt århundre senere til Richard Blanckenheim (1633). Lübeck domkirke.

 

Tekst kommer senere …

 

Tekst kommer senere …

 

Tekst kommer senere …

 

Tekst kommer senere …

 

Døpefont.

Tekst kommer senere …

 

Tekst kommer senere …

 

Gravstein (1312) for Katharina Strobuk. Opprinnelig i Katharinakirken i Lübeck, nå i St. Annen-Museum i Lübeck. Kalkstein fra Gotland.

 

Gravstein (1332) for Adelheid von Schepenstede. Opprinnelig i Katharinakirken i Lübeck, nå i St. Annen-Museum i Lübeck. Kalkstein fra Gotland.

 

Tekst kommer senere …

 

Gravminne med dødningehode.

 

 

Tekst kommer senere …

 

Det 17 meter høye triumfkrusifikset (1477) i Lübeck domkirke er laget av Bernt Notke, som også virket i Stockholm samtidig med Albertus Pictor. Notke er også kjent for sine versjoner av dødsdansen i henholdsvis Lübeck (1463) og Tallinn.

 

 

Engel på undersiden av triumfkrusifikset i domkirken.

 

Tekst kommer senere …

 

Smertemannen

Tekst kommer senere …

 

Dobbeltsidig madonna.

 

Krusifiks

 

 

Kapitel fra Marienkirche, nå i St. Annen Museum (Lübeck)

Kapitel fra Marienkirche i Lübeck, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget av kalkstein fra Gotland på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.

 

Kapitel St. Annen Museum (Lübeck)

Hjørne av kapitel som viser en mann som bærer (kirken?). Kalkstein fra Gotland eller Lübeck, opprinnelsessted ukjent, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.

 

Kapitel St. Annen Museum (Lübeck)

Den korsfestede Kristus på kapitel, opprinnelsessted ukjent, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.

 

Kapitel St. Annen Museum (Lübeck)

Merkelig kalvbeint kjempe på hjørnet av et kapitel, opprinnelsessted ukjent, nå i St. Annen Museum (Lübeck). Den er laget på slutten av 1200-tallet eller begynnelsen av 1300-tallet.

 

 

Tekst kommer senere …

 

Detalj av maleri på et skap av eik. Fra Katharinakirken i Lübeck ca. 1480. Laget av en av Hermen Rodes elever. Abraham og Isak. Nå i St. Annen-Museum i Lübeck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bamberg Lübeck Napoli New York Oslo Praha Ravenna Regensburg Rothenburg Trier Trondheim Nidarosdomen Erkebispegården Würzburg