Eidsvoll kirke og kirkegård

Eidsvoll kirke.

Eidsvoll kirke.

 

Inngangspartiet til Eidsvoll kirke.

 

Graven til Arne Ekeland

Gravminnet til kunstneren Arne Ekeland på Eidsvoll kirkegård.

 

To engler på Eidsvoll kirkegård. I bakgrunnen ser du et gravminne av rustfritt stål (fra Gjenskinn gravminne).

 

Jernkors fra 1890

Jernkors fra 1890, året Knut Hamsun debuterte med Sult. Slutten av 1800-tallet var storhetstiden for gravminner av støpejern.

 

gravminne av støpejern

Nok et gravminne av støpejern. Nå så langt nedsunket i jordet at det mer fremstår som et jernplusstegn enn et jernkors.

 

Gravminnet til Nicolai Wergeland og Alette Dorothea Wergeland (født ThauIow), foreldrene til Henrik Wergeland og Camilla Collett. En pussighet er det at 1779 står anført som fødselsåret til Nicolai. Alle kilder har 1780. Kan det virkelig være feil på gravsteinen hans?

Støtten er laget av rød granitt. Den har et relieff som viser en sommerfugl i en blomsterkrans. Gravstøtten er inngjerdet med et lavt støpejernsrekkverk på en ramme av granitt.

 

3,5 meter høyt gravminne av smijern på murt sokkel. Det ble reist over biskop Bang med familie. Eldste begravelse er Bangs svigerfar lensmann Ole Kaasen d. 1851. Gravminnet er innrammet av et «lavt, gotiserende støpejernsrekkverk på granittramme» (Norgeskirker.no). Se nedenfor for en oversikt over hvem som har fått æren av å ligge her.

 

Detalj av smijernsgravminne på Eidsvoll kirkegård.

 

 

 

Oversikt over gravlagte i den monumentale graven på Eidsvoll kirkegård, del 1.

 

Oversikt over gravlagte i den monumentale graven på Eidsvoll kirkegård, del 2.

 

Gravminnet til Marthe Olsen Strand (1800-1877) står for seg selv ved kirkegårdsmurens nordøstlige hjørne.

 

Gravminnet til Marthe Olsen Strand (1800-1877) er laget av støpejern. Englene stammer (sannsynligvis) fra en gravminnetradisjon fra 1700-tallet.

 

På den sørøstlige delen av kirkegården ligger det to gravplater av jern. Det i seg selv er ikke så oppsiktsvekkende, men det påfallende er at de fire personene som er gravlagt der er alle titulert med «frøken». Hvem var disse fire frøknene?

 

 

Eidsvoll kirke

Eidsvoll kirkes tårn.

 

 

 

«Herunder hviler Støvet af Garvermester Johan Wilhelm Werner (1810-55) samt 5 forudgagne Børn».

Til venstre: «Her under hviler Støvet af Madame Olia Werner» (1814-55).

En artighet: På Madame Werners gravplate staves ‘welsignet’ med dobbelt-w. På gravplaten til høyre staves det med enkelt-v. Slikt noe kan man more seg over hvis man er disponert for det.

 

Kirker, kirkegårder og gravminner i Norge

Vår Frelsers gravlund Eidsvoll kirkegård Enebakk kirkegård Skedsmo kirkegård Lørenskog kirke og kirkegård Fet kirkegård Krist kirkegård Nes kirke Demonveggen (Sauherad) Sauherad kirke Seljord kirkegård Tanum kirke Kviteseid gamle kirke

 

 

Til toppen av siden