Kristen ikonografi - Fremstillinger av den lidende Jesus
Smertemannen - Man of Sorrows - Schmerzensmann
Smertemannen (ca. 1460). Detalj av skulptur i St. Annen-Museum Lübeck.
Albrecht Dürer (1471-1528): Ecce Homo, 1509 (plate). 119 x 78 mm. Foto: Nasjonalmuseet/Husby, Therese
Smertemannen på ulike språk
no. Smertemannen
sv. Smärtomannen
en. Man of Sorrows
ty. Schmerzensmann
fr. Homme de douleurs
sp. Varón de dolores
ru. Муж скорбей
fi. Kipujen mies
Krusifikset på høyalteret i Jakobskirken (Friedrich Herlin, 1466) i den tyske middelalderbyen Rothenburg ob der Tauber. Dette kjempealteret har (nesten øverst) en statue av «Smertemannen».
Jesaja 53,3-5: «Han var ringeaktet, forlatt av mennesker, en smertenes mann, vel kjent med sykdom, en foraktet mann som ingen ville se på, vi regnet ham ikke for noe. Sannelig, våre sykdommer tok han på seg, og våre smerter bar han. Vi trodde han var blitt rammet, slått av Gud og plaget. Men han ble såret for våre overtredelser og knust for våre misgjerninger. Straffen lå på ham for at vi skulle ha fred, ved hans sår har vi fått legedom.»
Smertemannen. Statue i Museum für Franken i Würzburg. Laget i kretsen rundt Tilman Riemenschneider, ca 1510.
Smertemannen (Christus im Elend, ca. 1430) fra Heiligen Geist-Hospital i Lübeck, nå i St Annen-Museum.
Smertemannen: Kristus i vinpressen gir oss blod/vin til nattverden. Catherine de Cleves’ tidebok (Book of Hours), ca. 1440. (MS-M-917-945)
Gud frem Kristus som smertemannen på dette alterskapet fra 1521 i Linde kirke på Gotland. Motivet er en senere variant av nådestolmotivet.
Smertemannen i Fide kirke på Gotland. I informasjonsbrosjyren som kirken har utgitt, står det om innskriften på bildet: "Ur denna inskrift kan årtalet 1361 (skrivet med romerska siffror) utläsas. Inskriften är ett s.k. kronogram. Enligt tidens språkbruk är den avfattad på latin: Aedes succense. Gens Caesa Dolores ruit ense. I svensk översättning: Brända ligga gårdarna (husen, byggnaderna) och folket faller sörjande (med smärta) för svärdet."
Lagerlöf/Svahnströms oversettelse lyder litt annerledes: «Bränd är gården, människorna skrika slagna i smärta under svärdet.»
1361 var året danskekongen Valdemar Atterdag erobret Gotland og massakrerte flere tusen gotlandske bønder.
Smertemannen på kalkmaleri (ca. 1400) i Bunge kirke.
Den såkalte Smärtomannen i Hamra kyrka stammer fra slutten av 1400-tallet. Figuren er "mycket grovt tillyxad", som det står i kirkens informasjonsbrosjyre, og viser den lidene Jesus med blodige sår etter piskeslagene.
Smertemannen. Etsning av Albrecht Dürer, ca. 1515.
Smertemannen. Statue i en kirke i Modica (Sicilia).