Syndefallet: Adam og Eva i kristen ikonografi

Fremstillinger av Adam og Eva og syndefallet. Bildene er tatt på reiser i inn- og utland.

 

Adam og Eva på sørportalen. Grå sandstein. Skulpturene er laget av Tilman Riemenschneider i 1492-1493. Nå i Museum für Franken i Würzburg, før var de en del av sørportalen til Mariakapellet i Würzburg.

 

Adam og Eva på et kapitel i klosterhagen ved siden av katedralen i Monreale på Sicilia. Fra slutten av 1100-tallet.

Se bilder fra klosterhagen i Monreale (Palermo) her

«Slangen var listigere enn alle ville dyr som Herren Gud hadde skapt. Den sa til kvinnen: «Har Gud virkelig sagt at dere ikke skal spise av noe tre i hagen?» Kvinnen svarte slangen: «Vi kan godt spise av frukten på trærne i hagen. Bare om frukten på det treet som står midt i hagen, har Gud sagt: Den må dere ikke spise av og ikke røre; ellers skal dere dø!» Da sa slangen til kvinnen: «Dere kommer slett ikke til å dø! Men Gud vet at den dagen dere spiser av frukten, vil deres øyne bli åpnet; dere vil bli som Gud og kjenne godt og ondt.» Nå fikk kvinnen se at treet var godt å spise av og herlig å se på – et prektig tre, siden det kunne gi forstand. Så tok hun av frukten og spiste. Hun gav også mannen sin, som var med henne, og han spiste. Da ble deres øyne åpnet, og de merket at de var nakne. Så flettet de sammen fikenblad og bandt dem om livet.» (1. Mos 3,1-7)

 

Adam og Eva på en søyle i klosterhagen i Monreale.

 

Veggmaleri av Adam og Eva i Uvdal stavkirke

Adam og Eva på veggmaleri i buen inn til den tidligere apsisåpningen i Uvdal stavkirke.

Se bilder fra Uvdal stavkirke her

 

Adam og Eva på en enorm dør av bronse i katedralen i Monreale. Døren er laget av Bonanno da Pisa ca 1180.

Se bilder fra katedralen i Monreale (Palermo) her

 

Nederst: Syndefallet. Døren er laget av Bonanno da Pisa ca 1180.

Se bilder fra katedralen i Monreale (Palermo) her

 

Adam og Eva spiser av epletreet: Syndefallet fremstilles på den vestre siden av skipets portal (Gammelgarns kirke på Gotland). Portal fra slutten av 1300-tallet.

Se bilder fra Gammelgarns kirke på Gotland

 

Adam og Eva fordrives ut av paradiset.

Se bilder fra Gammelgarns kirke på Gotland

 

 

Tre bilder fra pasjonsfrisen i Gerum kirke på Gotland: Kristi oppstandelse, Kristus i dødsriket tar imot Adam og Eva og lengst til høyre forsøker djevler å dra sjeler inn i halvetesgapet.

Se bilder av kalkmalerier fra middelalderen her!

 

Abraham og Isak Adam og Eva Albertus Pictor Anna Selvtredje Dødsdansen Døpefonter Gotland Glassmalerier Gravgaver Gravminner med dødningehoder Gålrums gravfelt Helvetesmonster Kalkmalerier Kristoffer Krusifikser Løven Maria Den ammende Maria Martin av Tours Runesteiner Olav den hellige Skipssetninger på Gotland De 14 nødhjelperne De tre vise menn Erkebispegården museum